Gozdni selfness prejemnik nagrade Jakob 2016 za najodličnejši in najbolj kakovosten slovenski proizvod

Na mednarodnem sejmu Natour Alpe-Adria, ki na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka od 27.do 30. januarja, je na včerajšnji otvoritvi med drugim zaznamovala podelitev nagrade za odličnost in kakovost v turizmu.

Med 23 kandidati za uresničene turistične projekte na temo “Inovativni turistični proizvod v naravi” je komisija Jakoba 2016 dodelila Lokalni turistični organizaciji Laufar Cerkno za turistični proizvod Gozdni selfness.

Mednarodna komisija v sestavi Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija) je svojo odločitev obrazložila tako: “Gozdni selfness je resnično nov in svež turistični proizvod. V projekt prihajata in sta vanj vtkani izredna volja in energija njegovih mladih nosilcev, ki se spajata z energijo naravnega okolja čudovite cerkljanske narave. Komisijo veseli še posebej to, da je to proizvod, ki ga (kot model) njegovi avtorji in avtorice lahko uspešno prenesejo tudi v druge turistične destinacije. Proizvod tudi dokazuje, kako je treba razvijati enostavne lokalne ali regionalne turistične vsebine, ki izvirajo iz lokalne nuje in pogojev, ki jih ponuja narava z njenimi pozitivnimi učinki na človeka.”

Gozdni selfness, ki je med drugim tudi dobitnik dveh nacionalnih nagrad za inovativnost – Snovalec 2014 in Finalist Sejalec 2015, predstavlja nove zelene smernice v slovenskem turizmu, ki temeljijo na izkoriščanju naravnih danosti in lepot Cerkljanske in vključujejo naravne materiale, vire in lokalne izdelke. Svoje udeležence razvaja na prav poseben način, saj gre za drugačno vrsto velnesa, ki izhaja iz posameznikove zavestne odločitve o skrbi za svoje dobro počutje in zdravje in v nasprotju z obstoječimi programi selfnessa poteka v idiličnem naravnem okolju.

Na edinstvenem gozdnem doživetju v obliki pohoda po nezahtevni urejeni pohodniški poti tako udeleženci na posameznih tematsko zasnovanih postojankah spoznavajo zdravilno moč narave in se sproščajo s pomočjo strokovnjakov s področij meditacije, osebnostne in duhovne rasti, refleksoterapije ter kulinarike, poleg tega pa okušajo tudi cerkljanske kulinarične dobrote.

Udeleženci programa se naučijo nekaj tehnik za lažje spopadanje s stresom, okrepijo svoje zdravje in poskrbijo za vitalnost z lahkotnim gibanjem, hkrati pa gozd in naravno okolje spoznajo v drugačni luči, saj ga občutijo z vsemi svojimi čutili.